Spelregels

Het Spel

Iedereen heeft wel eens een pluimpje geslagen op de camping of op het strand. Hierbij is het meestal de bedoeling om het pluimpje zo lang mogelijk in de lucht te houden. Bij badminton als sport is het echter juist de bedoeling om de shuttle zo snel mogelijk bij de tegenstander(s) op de grond te krijgen. Dit levert een snelle en aantrekkelijke sport op waarbij een goede conditie, de juiste slagtechniek en een uitgekiende tactiek zijn vereist.

 

Badminton is ‘s wereld snelste raketsport, die snelle reflexen en een uitmuntende conditie vereist. Een ‘smash’ kan door een internationale topspeler met een snelheid van 360 km/h worden geslagen.

 

Beknopte spelregels

 

Speelveld

Het speelveld voor badminton ziet er zo uit:

badmintonveld

Het veld is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. Het net heeft een hoogte van 155 cm. Hierbij is links in grijs aangegeven het speelveld bij een dubbelspel waarbij het donkergrijze gedeelte (“kort en breed”) een serveervak markeert. Rechts geeft in grijs het veld bij een enkelspel aan waarbij donkergrijs eveneens een serveervak (“lang en smal”) markeert.

 

Spelsoorten

Badminton kent vijf spelsoorten:

 • Mannen enkelspel
 • Vrouwen enkelspel
 • Mannen dubbelspel
 • Vrouwen dubbelspel
 • Gemengd dubbelspeL

 

 Telling

Er wordt gespeeld op basis van het rally-point systeem. De wedstrijd gaat om 2 gewonnen games tot 21 punten. Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30. Als de wedstrijd na twee gespeelde games nog geen winnaar heeft opgeleverd, wordt een derde en beslissende game gespeeld.
Een speler (of team) scoort een punt als:

 • De shuttle in het speelveld van de tegenstander op de grond valt
 • De tegenstander de shuttle in het net, onder het net door, tegen het plafond of zijmuren of buiten het speelveld slaat
 • De tegenstander de shuttle slaat voordat deze over het net is
 • De tegenstander de shuttle twee maal achter elkaar raakt

 

Service

De service is heel belangrijk in badminton.
Een service is goed als:

 • Deze onderhands (=met het racketblad naar beneden) en onder de middel geslagen wordt
 • Deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeeld (zie tekening boven)
 • De serveerder niet op of tegen de lijnen staat
 • De serveerder met beide voeten op de grond staat

Bij de stand 0-0 en alle even punten, wordt geserveerd vanuit het rechter serveervak. Bij alle oneven punten wordt geserveerd vanuit het linker serveervak. Een speler (of team) behoudt de servicebeurt totdat de tegenstander een punt maakt.

 

Officiële spelregels

De officiële spelregels bevatten alle regels van het badmintonspel! kijk op de site van Badminton Nederland onder reglementen: http://www.badminton.nl/badminton_nederland/reglementen

 

Clubkleding

Wanneer je competitiewedstrijden gaat spelen verwachten we dat je speelt in de clubkleding. Deze bestaat uit een blauw polo-shirt met BC Flits design en een zwarte short of broekrokje met logo van BC Flits.

 

Tot slot …

Wij hopen dat je na het lezen van al deze informatie nieuwsgierig bent geworden.
Misschien ben je al eerder lid geweest van een badmintonclub of is het de eerste keer dat je gaat badmintonnen. Het maakt allemaal niets uit.

 

Wil je een avondje badmintonnen om de sfeer te proeven en het spel te spelen?
Neem dan contact op met de secretaris en zij kan je verder informeren.
Wij hopen dat deze informatie je een eindje op weg helpt.

Tot ziens op de baan.